Nieuws 2008

Zaterdag 6 september 2008
Egberts nieuwe Katana

Hierbij een foto van mijn nieuwste aanwinst (het model dat ik heb gewonnen bij de FMT-enquête).
Het is de Katana UL van Lindinger, spanwijdte 1.86 meter en voorzien van een 23 cc Titan benzinemotor.
Ik hoop er binnenkort mee te vliegen als het weer meewerkt tenminste.

Hij is trouwens ook te koop, dus hierbij ook even alle gegevens:
Model: Katana UL ARF van Lindinger
Spanwijdte: 1.86 meter
Lengte: 1.70 meter
Motor: Titan 23 cc benzine met electro startsysteem en resonantiepijp en Menz prop 18 x 6
Servo`s: Hoogte: 2x Pro MG 995 digitaal, Richting: 1x Pro MG 995 digitaal, Ailerons: 2x Diamond Ds 9500 digitaal, Gas: 1x MX-6 en Startmotor: 1x C-507.

De prijs voor dit moois is € 650,- (inmiddels verkocht)

Egbert Hamberg 


Zaterdag 16 augustus 2008
Zomerweer (nogmaals)...
Weer zo'n mooie zomerdag om eens lekker te vliegen op ons veldje. Behaaglijk warm (24o Celcius), windstil en een mooie wolkenlucht.
Aanwezig zijn: Frans Heerdink, Ab Schiphorst, Bert en Frits van Zuilekom, Peter Wicherink, Herman Breukink, Christiaan Knijnenberg en Frans Hoppenbrouwer.
Allemaal hebben we menig vluchtje gemaakt en heerlijk gevlogen (en gekletst), waarbij het opvalt, dat de motorkisten inmiddels in de minderheid zijn (slechts 2 stuks) ten opzichte van de electrokisten.
Op de twee rechter foto's zien we Ab's nieuwe electrokist, een blauwe Westerly (van oorsprong een motorkist, maar Ab bouwde hem opnieuw, speciaal voor electro). Zijn Westerly vloog bijzonder pittig en stabiel!
We mogen overigens Peter Wicherink wel eens bedanken voor het regelmatig maaien van ons veld. De grasmat lag er weer perfect bij! Bedankt, Peter. 


Dinsdag 5 augustus 2008
Zomerweer...


Hoewel het af en toe heerlijk zomerweer is, valt er jammer genoeg ook vaak een fikse bui, onweert en hagelt het en waaien er af en toe stormachtige winden.
Toch blijven er telkens wel weer mooie dagen over om heerlijk te vliegen op ons veldje.
Daarom deze foto als stemmingmakertje, de fraaie Tiger Moth van Ab Schiphorst.
VLieg ze! 


Dinsdag 29 juli 2008
Voorzichtig oefenen...


De Helicopter, die ik dit jaar op de modelbouwbeurs in Dortmund had gekocht, heeft nu eindelijk gevlogen. Op de foto's zijn de eerste voorzichtige stapjes op het heli-vliegpad te zien, in mijn achtertuin.
De eerste heli moest terug naar de fabriek, want één van de rotormotoren draaide niet meer correct. Binnen enkele weken kreeg ik een compleet nieuw exemplaar toegestuurd en die zie je hier vliegen. Het was best nog een heel werk om de juiste instellingen op de zender ingesteld te krijgen, maar het is uiteindelijk gelukt.
Het helivliegen is echt nog wel lastig, ook met dit soort kleine 2-rotor-heli's, want je moet alle stuurknuppels tegelijk besturen. Up en down, voorwaarts en achterwaarts, zijwaarts links en rechts, en ook het draaien van de staart naar links of rechts.
Ik kan de heli nu op hoogte houden en voorzichtig een bochtje maken en dan weer landen... Maar er is nog heel veel oefenwerk nodig. De heli is eigenlijk voor indoor bedoeld, maar kan met windstil weer ook buiten.

Frans Hoppenbrouwer.       (Foto's: Herma Hoppenbrouwer)


Zondag 27 juli 2008
Abraham...Een foto van Egbert's nieuwe aanwinst: de Easy Glider Pro van Multiplex, spanwijdte 1.80 meter en geheel van Elapor schuim en met een borstelloze tuning kit. Hij gaat "als de brandweer" omhoog, maar kan ook heel rustig vliegen.
"Een cadeautje aan me zelf, " vertrouwde Egbert me toe, "want Abraham kwam toch ook voorbij in Itterbeck, maar niet verder vertellen hoor..."

Ach, je weet hoe dat gaat met dit soort nieuwtjes, Egbert. Niets blijft je bespaard! (redactie)

(Foto: Egbert Hamberg)


Zaterdag 10 mei 2008
Gezellig drukEr is weer eens "veel volk" op ons vliegveldje. Natuurlijk is dat voor een groot deel te danken aan het prachtige zomerweer op deze zaterdag. Temperaturen van rond de 25 graden trekt een aantal piloten nu eenmaal naar het veld... of komt men alleen maar zonnebaden?.... Nee hoor, er wordt wel degelijk gevlogen ondanks de af en toe opstekende windvlagen.
Op de foto rechts zien we de Vicomtes van Peter Wicherink (rood) en van Bert van Zuilekom (blauw). Spanwijdte 1490 mm. Beide modellen zijn voorzien van een borstelloze electromotor, gevoed door een LiPo van 11,1 Volt en 2500 mAh.

(Foto's: Peter Wicherink)


Zaterdag 26 april t/m vrijdag 2 mei 2008
Hellingvliegen in het Sauerland (Bödefeld).

Het is weer zover: de piloten Marinus Tijink, Bert en Frits van Zuilekom en Frans Hoppenbrouwer trekken weer naar de glooiende hellingen van het Sauerland om heerlijk te gaan hellingvliegen. Uiteraard is ook "de aanhang" vertegenwoordigd en komen in de loop van de week meer familieleden om ook lekker mee te vliegen. Hoewel het weer niet elke dag ideaal is geweest (soms te veel oostelijk en meestal erg hard) hebben we toch heerlijk kunnen vliegen met slechts wat beperkte schade aan enkele modellen. 
Marinus zit al in de lucht met zijn Silentius en Frans showt even zijn nieuwe "Blitz" (een eigen ontwerp zwever).


De "Pilatus" van Frits wordt startklaar gemaakt. Voor alle zekerheid heeft Frits een electromotor ingebouwd. Bert heeft heerlijk gevlogen met zijn "ASW 19" en de "Mystery-ship". Op de foto rechts een overzicht van (een deel van) onze modellen.


Vanaf onze vliegplek hebben we een fraai uitzicht op het stadje Bödefeld in het dal.
Op de foto rechts het resultaat van de harde wind bij de landing van de "Geier": gecrasht (is inmiddels alweer volledig gerepareerd).


Mijn beide zonen Wouter en Jeroen vermaken zich met telkens achter elkaar in rondjes langs te komen vliegen.
Ook oud-Ikaruslid Ernst Janssen en zijn zoon komen op de laatste dag nog even een dagje meevliegen (foto rechts).


Ernst en zijn zoon hebben voor één dag vliegen een uitgebreide
keus aan modellen meegebracht. Hier een overzicht van zijn
"modellenwinkel" nadat er al twee modellen waren uitgehaald.
We hebben de eigenaar van deze prachtige hellingsite verrast met enkele flessen Hollandse drank en daar was boer Löfler erg mee ingenomen.
Het gras was gelukkig nog niet te lang en dus hebben we de hele week ongestoord op deze plek kunnen vliegen...

Tot slot heb ik nog een filmpje van 12 minuten gemonteerd van ons helling-vliegen.
Je kunt het via de Windows Media-player hieronder bekijken en beluisteren.

Video-filmpje van het hellingvliegen, Sauerland, voorjaar 2008:

Wil je dat zien klik dan hier...


Frans Hoppenbrouwer

 


Woensdag 16 april 2008
Inter-modellbau beurs in Dortmund


Het is weer gezellig druk op de beurs en er zijn fraaie modellen te bewonderen.


Naast al die mooie vliegtuigmodellen is het ook wel eens leuk om in de andere hallen een kijkje te nemen.


Aan het eind van de dag nog even een lekkere beker koffie bij de auto, voordat we aan de terugreis beginnen.
Thuis gekomen wordt de gekochte heli eens goed bekeken.

Na een aantal jaren te hebben overgeslagen ben ik weer eens naar de bekende modelbouwbeurs in Dortmund gegaan. Hans van de Zande (oud-ikaruslid) Marinus Tijink en ondergetekende vertrekken om 8.00 uur uit Ootmarsum en om 10.00 uur lopen we al op de beurs.
Er is weer veel moois te bewonderen, waarbij een duidelijke trend naar het "nieuwe" electrovliegen is te bespeuren. Als er al een motorkist met verbrandingsmotor te zien is dan is er ook vaak het alternatief in electro. Het aanbod van alles wat met electrovliegen te maken heeft is enorm. Overal een ruim aanbod van lipo's, borstelloze motoren en laders met balancers. Vooral de kleinere electroheli's zijn er in alle soorten en maten en niet eens zo duur. De "dubbelrotor" is nu echt doorgebroken en vindt door zijn goedmoedig vlieggedrag dan ook gretig aftrek.
Ook ik ga uiteindelijk voor de bijl en koop de Big EC-135 van Carson voor € 149,- (foto rechtsonder). Het is een mooie als "Notarzt" gekleurde heli, klaar om te vliegen. De doos bevat een circa 50 cm lange heli, uitgerust met een 1000 mA lipo van 7,4 volt. Verder zijn er 4 stuks reserve-rotorbladen bijgevoegd. Ook een gebalanceerde (instelbare) lader met 220 volt aansluiting zit in de doos. Natuurlijk is de complete 4-kanaals radiobesturing ook aanwezig (35 MHz). De ontvanger, gyro en servo's zijn al in het model ingebouwd. En mocht je eerst "droog" willen oefenen dan kun je vanaf de bijgevoegde CD de (gratis) flightsimulator FMS op je computer installeren. Via een bijgeleverde USB-kabel kun je dan naar hartelust oefenen.
Het enige dat ontbreekt zijn de 8 oplaadbare penlites voor de zender.

Ook Marinus gaat niet met lege handen naar huis. Hij vindt de bouwdoos van de bekende "Charter" in... electro-uitvoering en voor de schappelijke prijs van € 70,- !

Frans Hoppenbrouwer.


Dinsdag 19 februari 2008
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering goed bezochtIn totaal waren we met 17 leden aanwezig op de jaarvergadering van dinsdag 19 februari. Dat is 50 procent van de leden en dat is tegenwoordig in het verenigingsleven geen onaardige opkomst, dus zijn we daar ook tevreden over (hoewel het natuurlijk altijd beter mag).
Ook tevreden waren we met het verloop van het afgelopen jaar, waarin ieder lid zich moest voegen in onze nieuwe milieuvergunning met alle daarbij behorende gedragscodes. Dat is goed gelukt. De vluchten zijn keurig in het logboek ingevuld en we zijn ruimschoots binnen de vliegtijden van de modellen met verbrandingsmotoren gebleven. Ook bij de omwonenden, die aan ieder eind van het jaar door ons bezocht worden met een kleine nieuwjaarsverrassing, werd geen enkele wanklacht vernomen. Dus, laten we doorgaan op de ingeslagen weg.
Helaas moest onze secretaris verstek laten gaan. Hij ligt met een longontsteking op bed. Beterschap, Herman!
De vergadering verliep in een gemoedelijke sfeer en aan het eind was er nog een verrassing in de vorm van spectaculaire videobeelden van modelvliegshows in de USA. Het Kulturhus in Manderveen heeft namelijk een perfecte voorziening in huis door middel van beamer en dvd-speler, waar we gretig gebruik van hebben gemaakt!
Een uitgebreid verslag van de vergadering en het jaarverslag 2007 van onze secretaris is te lezen in onze eerstvolgende nieuwsbrief 25 (binnenkort in ieders e-mailbox). 


Dinsdag 19 februari 2008
Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering
Het is weer zover! Onze Algemene Ledenvergadering komt er weer aan. Dit jaarlijks terugkerend "evenement" zal plaats vinden op dinsdagavond 19 februari 2008 om 20.00 uur in het Kulturhus te Manderveen (aan de hoofdweg achter Café Peddemors), Manderveenseweg 70. 
Meer info, met o.a. de agenda, zal in de nieuwsbrief van deze maand komen te staan, die iedereen binnenkort per e-mail toegezonden krijgt. 


Donderdag 24 januari 2008
FlyCamOne2

Echt nieuw is het niet: videofilmpjes maken vanuit een modelvliegtuig.
Maar de techniek wordt steeds verfijnder. Er is inmiddels deze FlyCamOne2 met een redelijk goede videokwaliteit. Het ding is zo klein dat het in je handpalm past en eenvoudig onder je modelvliegtuig(vleugel of romp) geplakt kan worden.
De afmetingen zijn 8 x 4 x 1,4 cm en het gewicht blijft onder de 40 gram! Met een SD-geheugenkaartje van 2 GB kun je zo'n 40 minuten opnames maken. Het lensje is 90 graden kantelbaar, eventueel via een servo te bedienen.
Er zijn nog meer mogelijkheden met dit kleine cameraatje, maar daarvoor moet je maar eens de websites bezoeken hieronder vermeld.

Het leek me wel eens leuk om hiermee te experimenteren en het cameraatje onder een electrozwever te plakken, dus heb ik het kleinood deze week gekocht. Nu nog wachten op een mooie voorjaarsdag om een eerste "CamFlight" te maken.

Om alvast iets van de beeldkwaliteit te laten zien heb ik een kort filmpje naast mijn huis opgenomen en in WMV-formaat hier op de website gezet (ruim 2 MB en afspeelbaar met de Windows Mediaplayer). De kwaliteit is daarmee wel wat minder als in werkelijkheid, maar een MPEG-filmpje wordt wel 10 keer zo groot, vandaar: testfilmpje in wmv-formaat. Houd het scherm waarin je het filmpje afspeelt aan de kleine kant, want bij volledig scherm is de opname te wazig.

Wie meer wil weten over de FlyCamOne2 kan terecht op:
http://www.flycamone.com/ en http://www.v-nix.nl/air-ace_flycamone2.php


Frans Hoppenbrouwer.