Nieuwspagina 2019  Voor leden - door leden

Het nieuws op deze pagina wordt regelmatig aangevuld, maar blijft afhankelijk van de leden inbreng. Stuur gerust een e-mailtje: 

Zondag 22 December - Snert-vliegen

Het is inmiddels een vaste traditie geworden: een afsluitende gezelligheidsactiviteit van het vliegseizoen, vliegen met de invallende winterkou en een heerlijk kop snert daarbij verorberen!De snert was weer van uitstekende kwaliteit, maar we hadden eigenlijk ook niet anders verwacht van onze beroeps kok Jeroen van Wanrooij.Zo’n 15 tot 18 liefhebbers van vliegen en snert waren deze dag op ons veldje aanwezig. De organisator Han Daniëls en zijn “hulpen” waren al vroeg aanwezig om een en ander klaar te zetten en de vuurkorven al vast aan te steken. Frans H. was blijkbaar trots op zijn recentelijk verworven leeftijd, want hij trakteerde iedereen op een moot gebak bij de koffie, een gebaar dat gewaardeerd werd.

Het weer was een beetje “zo zo”, wat wisselende wind(vlagen) en heel af en toe een klein beetje motregen, maar gelukkig was het de meeste tijd droog en kon er dus toch gevlogen worden. En dat deden de meesten dan ook. Maar voorop stond natuurlijk de gezelligheid.

Het festijn begon om 12:00 uur en liep door tot ver in de middag. Jeroen had zijn grote nieuwe schaalkist meegenomen. Het in elkaar zetten van neemt best wel wat tijd, maar het is een zeer fraaie kist. Toen het model vrijwel vlieg klaar stond begon het weer iets te motregenen en is het model onder onze overkapping gezet. Of die nog gevlogen heeft weet de schrijver dezes niet omdat ik toen huiswaarts moest voor andere (kerst)activiteiten.

Hieronder wat fotoimpressies van deze geslaagde snert-vliegmiddag.

Het wordt al gezellig druk

Zouden wij wat bij de koffie krijgen?…

Ja hoor, daar worden de eerste stukken al gesneden.

Daar zou je zo in happen!

De vuurkorven zorgen voor de nodige warmte.

De accu’s worden opgeladen.

De modellen vliegklaar gemaakt.

En… vliegen maar

Intussen staat de snert in het keukentje op temperatuur te komen.

Een bouwdoos op tafel? Hier lijkt wel te worden gehandeld…

De modellen worden nog even geparkeerd, want…

... de snert is klaar.

Nog even dit juweeltje van Jeroen getoond.

Het is een heel gevaarte.

Met een close-up van de fraaie viertakt boxermotor, met een prachtig geluid.

En zo kwam er een eind aan de snert-vliegdag van 2019 met dank aan de organisatoren. Dit zal natuurlijk een vaste traditie blijven binnen onze club!

Zaterdag 19 Oktober 2019 - klusdag

Zoals onlangs in een nieuwsbrief was aangekondigd was zaterdag 19 oktober  weer onze klusdag. Een van de redenen, om een klusdag te organiseren, was om ons veld winter klaar te maken. Een andere klus was om het riet, wat 
door het waterschap was gemaaid en in de beek lag, om te ruimen. Er is door de leden goed gehoor aan de oproep gegeven en de leden opkomst was voldoende om de klussen uit te voeren. Na een kop vers gezette koffie en een lekker stuk cake, meegebracht door Jan Bouke, werd de koe bij de horens gevat. De andere werkzaamheden die uitgevoerd moesten worden  waren:
 
  • extra aansluitingen maken om te kunnen laden
  • de buiten tafels schoren
  • de maaicombinatie controleren en afstellen
  • het clubgebouw schoonmaken

Nadat al deze werkzaamheden waren uitgevoerd werd er nog uitgebreid nagepraat i.p.v. vliegen want de weergoden waren ons niet zo gunstig gestemd.

Dinsdag 10 September  2019 - Stukje uit "Rond en Op de Essen"

Er heeft een aankondiging gestaan in "op en rond de Essen"  over de fundag

 

Zondag  1 September  2019 - FUN- Vliegdag

Het was weer eens zo'n lekkere ontspannende vliegmiddag, waarbij een 8-tal piloten in vier vliegonderdelen streden om de "eer" en "eeuwige roem".

Onze activiteitencoördinator Han Daniëls had natuurlijke de nodige "hulptroepen" weten te mobiliseren om het geheel goed te laten verlopen. Zo werden we ontvangen met een lekkere bak koffie (door de catering-baas Ton) en daarbij natuurlijk weer de bekende "Deutsche Zuckerkuchen" die Egbert altijd weet te regelen. Ik telde op een gegeven moment 17 aanwezigen, waaronder ook enkele dames. Inmiddels hadden zich 8 deelnemers gemeld bij de twee-koppige jury, Jan Bouke en ondergetekende.

Er werd gestreden in een viertal disciplines:

  • Op "gevoel" 2 minuten vliegen.
  • Een stiplanding uitvoeren.
  • Een zandzakje afwerpen zo dicht mogelijk bij de stip.
  • Limbovliegen.

Bij alle onderdelen waren uiteraard punten te verdienen, die door de jury nauwkeurig werden bijgehouden. De strijd was vermakelijk, waarbij natuurlijk serieus werd gestreden, maar waarbij toch vooral het plezier voorop stond. Er werd daardoor vooral veel gelachen bij een aantal komische situaties.

Het weer zat trouwens ook wel mee. In ieder geval was het droog, met eerst wat meer wind, maar die werd later op de middag minder en ook de zon brak steeds meer door. We konden daarom ongestoord alle vliegprogramma-onderdelen rustig afwerken.

En zo kregen we tenslotte een overtuigende winnaar van deze fun-vliegdag, Brent van Marle. Zijn achtervolgers ontliepen elkaar heel weinig, dus ook daar was het spannend. Kijk maar eens naar het overzicht hieronder:

 

 

 

Naam

Tijdvlucht Doellanding Zandzakje droppen Limbo vliegen  

Eind score

Tijd in sec Punten Afstand tot stip Binnen 100 cm Punten Afstand tot stip Punten Hoogte Punten
Brent 122 30 192 - 20 128 25 0 - 1 m 30 105
Jeroen 124 30 516 - 0 398 20 0 - 1 m 30 80
Paul 134 20 378 - 10 130 25 1 - 2 m 20 75
Egbert 132 20 275 - 10 783 10 0 - 1 m 30 70
Marcel 116 30 589 100 10 1520 5 1 - 2 m 20 65
Harry 146 10 > 1000 - 0 450 20 1 - 2 m 20 50
Wil 108 20 > 1000 - 0 1483 5 2 - 3 m 10 35
Han 156 5 > 1000 - 0 1170 5 > 3 m 0 10

Er waren dit jaar geen prijsjes voor de 3 beste piloten, maar de winnaar kreeg naast de "eeuwige roem" toch ook een afbeelding uitgereikt van de mogelijke wisseltrofee voor de komende jaren.

En toen kwam onze huiskok Jeroen in actie, nadat Marcel nog wat extra houtskool had gehaald.

De barbecue werd aangestoken en al gauw konden we van de door Jeroen gegrilde lekkernijen genieten, saté, kip, worst, hamburger.  Ook was er een heerlijke salade met meloenschijven en allerlei andere lekkere ingrediënten. Dat werd dus smullen aan het eind van deze geslaagde funvliegdag.

Rest ons natuurlijk om dank te zeggen aan al diegenen die meehielpen aan het goed laten verlopen van deze vliegdag.

Egbert had weer eens zijn specialiteit uit Duitsland meegenomen voor bij de koffie.

 

En dat lieten we ons goed smaken

 

De modellen staan klaar voor het wedstrijdprogramma

 

Maar eerst mag er nog even worden ingevlogen.

 

Marcel heeft hier zojuist zijn stiplanding gemaakt: 589 cm van de stip af, maar wel dicht op de lijn waarmee hij toch nog 10 punten scoorde!

En dan wordt er tot slot van deze geslaagde funvliegdag genoten van een heerlijke barbecue.

 

Woendag  17 Juli  2019 - Stukje uit "De Koerier"

Ook in de koerier een weekblad welke hoofdzakelijk in Almelo wordt verspreid stond een positief stukje over onze club. Inmiddels heeft die publiciteit weer een aantal leden opgeleverd. We zij hier zeer verheugd mee!

Zaterdag 6 Juli  2019 - Stukje uit "Rond en Op de Essen"

MANDERVEEN - Modelvliegclub Ikarus heeft afgelopen zaterdagmiddag een instructiemiddag voor het lieren en slepen van modelvliegtuigen gehouden. Dit houdt in dat een modelvliegtuig zonder motor met een lier of met een motorvliegtuig omhoog wordt gesleept en daarna zwevend terug moet komen op het veld. Onder goede weersomstandigheden werd dit door vele leden van de club gedaan. Voor een aantal leden van jong tot oud was het de eerste keer maar er wordt ook door de meer ervaren leden actief deelgenomen.

 

De sfeer binnen Ikarus is zeer goedmoedig en erg plezierig. Iedereen is enthousiast en helpt elkaar. Er is veel aandacht voor de veiligheid maar bij alle clubgenoten staat het genieten van de hobby en de gezelligheid voorop. Modelvliegclub Ikarus heeft haar eigen vlieglocatie aan de Lange Akkersweg in Manderveen waar met zweefvliegtuigen, elektro en brandstofvliegtuigen mag worden gevlogen. Kom gerust eens langs op de vlieglocatie maar kijk ook even op de website, MVC Ikarus, voor de vliegtijden en verdere informatie over de club. Ook kan voor meer informatie contact worden opgenomen met voorzitter Jeroen van Wanrooij, te bereiken op 06-53199476 of bestuurslid Han Daniels, te bereiken op 06-10526468. 

 

Zaterdag 11 mei 2019 - Op ons veldje

Omdat het geplande bezoek naar Hesborn niet doorging in verband met de slechte weersomstandigheden in Duitsland hebben een aantal leden op ons veld gelierd. Dit werd met een Easy glider van de club gedaan. Eerst werd de catapult gebruikt en later de automatische lier. Er was een behoorlijke wind maar dat mocht de pret niet drukken. Sterker nog de wind was de uitdaging om de glider weer op het veld te landen. Beneden vind je een impressie. 

     
     
     

 

Zaterdag 4 mei 2019 - Bezoek aan ProWing in Soest Bad Sassendorf - Am Flugplatz

We deden het al eerder, omdat er zoveel moois te zien is op deze modelvliegmanifestatie in Duitsland. Op initiatief van Egbert werd er een busje gehuurd en togen tien Ikarusleden ook dit jaar naar dit modelvliegwalhalla. Ondanks dat de weersverwachting er niet goed uitzag waren de weergoden de bezoekers en deelnemers goed gezind en bleef het droog. Na een lange maar mooie dag werd er op de terugweg nog even gezamenlijk gegeten en kon er gezellig nagepraat worden. De tien man die van deze dag met volle teugen genoten waren Egbert, Jeroen, Ton, Marcel, Alex, Jan Bouke, Jos, Hans, Harry en Han.En wat was er dan zoal te zien? De foto's hieronder zeggen genoeg.

   
   
   
 
 

 

Zondag 7 April - Klusdag

Deze dag kwam uiteindelijk voor een aantal leden het beste uit en zo verschenen op deze zondag Egbert, Jeroen, Harry, Hans, Marcel, Alex, Peter S. en Han. Er is hard gewerkt aan tal van klusjes op ons vliegveldje en aan ons onderkomen. We noemen er een aantal: het schuren en olieën van het eikenhouten toegangshek, waarvan de verweerde letters door Jeroen thuis al opnieuw waren ingekleurd. Verder is de windvanger opgeknapt en weer geplaatst, is het clubgebouw schoongemaakt, afval weggewerkt en een stroomvoorziening voor buiten aangelegd.

Alles verliep vlot en natuurlijk in goede harmonie met dank aan deze actieve leden.

   
 

 

Zondag 24 februari 2019 - Een zonnige winterse vliegdag!

Er waren al eerder dit jaar enkele modelpiloten op ons veldje gesignaleerd. Dat zijn dan vaak de "die hards" die niet langer kunnen wachten om met hun model de eerste vlucht van het jaar te maken ondanks de heersende winterkou! Maar op deze fraaie zonovergoten februaridag, bij een onverwacht aangename temperatuur, kwamen de piloten uit alle hoeken en gaten naar ons veldje getogen en werd het een bijzonder gezellige vliegmiddag.Er werd zelfs brevet gevlogen en zo kon het gebeuren dat Harry Schiphorst van instructeur Jeroen het vliegbrevet overhandigd kreeg. Harry vloog de verplichte figuren overtuigend en mag dus nu zelfstandig op ons veldje vliegen en zijn vliegervaring verder uitbreiden!

Proficiat Harry!