Nieuwspagina 2018:
 

Voor leden - door leden

Het nieuws op deze pagina wordt regelmatig aangevuld, maar blijft afhankelijk van de leden inbreng. Stuur gerust een e-mailtje: 


Zondag 16 december 2018
Snert-vliegen


Meer dan 15 man (en één vrouw) zijn op het snert-vliegfestijn afgekomen en zij hebben er geen spijt van gehad. Het wordt een heel gezellig samenzijn op deze fraaie winterse dag met zelfs wat sneeuw! De soep blijkt van een prima kwaliteit (zijn we van Jeroen natuurlijk ook gewend) en er is warempel ook nog door een aantal piloten gevlogen. Han, onze activiteitencoördinator, heeft de zaak nog een beetje "opgesmukt" met wat lampjes en vuurkorven, waar we ons lekker aan kunnen warmen. Al met al prima geregeld en een mooie afsluiting van dit vliegjaar.

Bekijk ook maar eens de diapresentatie van deze snert-vliegdag met zo'n 30 foto's van Jan Bouke, Frans, Alex en Han. Hierbij ook nog een filmpje, die Wil met zijn drone heeft gemaakt (nog voordat zijn drone er vandoor ging!).


Zaterdag 3 november 2018
Laatste klusdag van het jaar

Er moeten nog enkele zaken afgemaakt worden voordat we het winterseizoen ingaan en dus wordt er door een aantal leden nog even lekker geklust.

Er zijn 9 clubleden, die de klusjes aanpakken op deze zaterdag: Egbert Hamberg, Theo Lottmann, Jeroen van Wanrooij, Marcel van Marle, Ton Butterhof, Theo Platvoet, Antoni Brentjes en ondergetekende.Het dak is verder afgemaakt, gas- en watervoorraad bijgevuld, stoelen schoon gemaakt en opgeborgen, wat kuilen op het veld opgevuld, het clubgebouw van binnen schoon gemaakt en een opbergstelling voor de clubtoestellen gemaakt. Kortom een heel productieve dag en ook nog eens heel gezellig!

Han Daniëls.


 

Zaterdag 20 oktober 2018
Genieten van de nazomer

 
 

We mogen helemaal niet klagen over de weersomstandigheden dit jaar. Er zijn veel dagen met prima vliegweer geweest. Ook richting herfst is het vaak heerlijk toeven op ons veldje en is het gezellig druk.

Bijvoorbeeld deze zaterdag: gezellig met elkaar de vlieghobby bedrijven!Wat wil een mens nog meer?!

Foto's: Marcel van Marle. 


Zaterdag 15 september 2018
Klusdag

Met zo'n man of negen hebben we stevig geklust op deze zaterdag.
Het dak van ons onderkomen moest geschilderd worden, want de roest had langzaamaan vat op het stalen dak gekregen.
Verder stond het opruimen van de bergruimte op het programma en natuurlijk de nodige bijkomende klusjes. Gelukkig was het droog weer en zat de stemming er goed in bij de klussers.
Het werk vlotte prima en dus kon er daarna ook nog even ontspannen gevlogen worden.


Vooroverleg op het dak en bij de maaicombinatie.


Alex en Hans aan het schuren.


Jos stelt de maaikooien een voor een nauwkeurig af en Ton brengt de koffie.


Ons nieuwe clublid Harry Schiphorst als technicus in de weer met de bushmaaier.


Jeroen gaat er mee het trekkerhok opschonen.


Het gras was daar ruim een halve meter lang!


Intussen zijn Hans, Alex, Paul (W.) en Han op het dak begonnen met schilderen.


Het bureau in het berghok wordt uit elkaar gehaald, maar het bovenblad wordt hergebruikt en op een buitentafel geschroefd.


Intussen is het dak bijna klaar!


Jos heeft de trekkercombinatie weer prima in orde gekregen en laat zien hoe mooi alles loopt. Ons veld lijkt daarna wel een biljartlaken!


De ladenkastjes van het bureau zijn hier in het trekkerhok geplaatst, samen met 2 materiaalkisten. Alles netjes op een rij.

Het was een gezellige en ook heel nuttige klusdag. Op zaterdag 29 september zal het dak voor een tweede keer geschilderd worden.
Meld je aan bij Han Daniëls als je er bij kunt zijn.

Foto's: Frans Hoppenbrouwer.


Zondag 9 september 2018
Fun-vliegdag

We kunnen terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde fun-vliegdag.
Ton speelde "koffiebaas" en Egbert had uit Duitsland heerlijke "Kuchen" meegebracht. En dan was er natuurlijk een lekkere barbecue aan het einde van de middag, verzorgd door onze huiskok Jeroen. Theo Lottman behoorde ook dit jaar weer tot de (deskundige) jury en noteerde alle behaalde resultaten nauwgezet op het wedstrijdformulier. Er werd gestreden in een drietal onderdelen: 2 minuten tijdvliegen, stiplanding en zandzakje droppen. Ook was er weer een pauze ingelast waarin iedereen even "vrij" mocht vliegen. Het werd een boeiende strijd met een "close finish" tussen de nummers 1 t/m 3. Zij behaalden zelfs een gelijke score, zodat het moeilijkste onderdeel, de afstand van het afgeworpen zandzakje tot de stip, de doorslag moest geven wie nummer 1, 2 of 3 werd. Er kan veel geschreven worden over deze gezellige vliegdag maar foto's zeggen veel meer dan woorden, dus bekijk de diapresentatie onder de scorelijst maar eens. Rest ons natuurlijk om onze activiteitencoördinator Han Daniëls te bedanken voor de prima organisatie en natuurlijk al die anderen die deze dag tot zo'n succes hebben gemaakt!

De behaalde scores:

Naam: Tijdvlucht - 120 sec. Doellanding Zandzakje droppen Totaal
punten
tijd punten afstand tot stip binnen
100 cm
van lijn
punten afstand tot stip
punten
Nick Weierink 110 30 0,56 m nee 20 (20 + 0) 0,50 m 30 80
Jeroen van Wanrooij 130 30 0,90 m ja 30 (20 + 10) 2,05 m 20 80
Brent van Marle 125 30 0,62 m ja 30 (20 + 10) 3,21 m 20 80
Frans Rolefes 135 20 3,90 m ja 20 (10 + 10) 21,15 m 5 45
Frits van Zuilekom 136 20 3,01 m nee 10 (10 + 0) 7,53 m 10 40
Wil Domingo 134 20 1,56 m nee 20 (20 + 0) - m 0 40
Alex Vedders 136 20 4,78 m nee 10 (10 + 0) 15,48 m 5 35
Han Daniëls 143 10 8,50 m nee 0 (0 + 0) 4,02 m 20 30
Theo Lottman 135 20 - m nee 0 (0 + 0) 8,56 m 10 30
Marcel van Marle 117 30 ∞ m nee 0 (0 + 0) - m 0 30
Egbert Hamberg 156 0 0,94 m nee 20 10,07 m 5 25
Jos Bekhuis 172 0 ∞ m nee 0 - m 0 0


Bekijk de diapresentatie van deze fun-vliegdag.

De foto's zijn gemaakt door Jan Bouke Zijlstra.


Woensdagavond 1 augustus 2018
Warme zomeravonden

Wat hebben we een warme zomer! Ons veld, maar vooral ook de landbouwgronden, lijden behoorlijk onder de wekenlange hitte en extreme droogte. Bij temperaturen boven de 30 graden is het 's middags vliegen al helemaal niet zo prettig meer. Dus worden de avonden steeds aantrekkelijker. Zo ook deze woensdagavond, waarop een aantal piloten heerlijk hebben kunnen vliegen.
Bekijk de foto's maar eens, die Jan Bouke heeft gemaakt.Zaterdag 16 juni 2018
Sleepvliegen werd liervliegen

Han had deze dag uitgekozen voor het sleepvliegen en liervliegen. Het was droog en er heerste een lekker temperatuurtje, maar de wind was af en toe wat "vlagerig". Toch waren er zo'n 15 leden komen opdagen, die wel eens een sleep- of liervlucht wilden maken met hun zwever. Hoewel er eerst volop gevlogen werd met motor aangedreven modellen was men toch wat huiverig om met de sleepvluchten te beginnen, vanwege de af en toe verraderlijke windvlagen. Misschien dan met de lier? Maar die moest eerst nog even een kleine reparatie ondergaan en intussen was de koffie ook bruin en werd er eerst nog even gekuierd. Gezellig was het dus wel, maar dan toch maar eerst eens aan de lier. Er werden inderdaad een aantal liervluchten gemaakt, maar helaas geen sleepvluchten. Dat moeten we dan nog maar eens inhalen bij een wat rustiger weertype en die komen er beslist nog wel! Hieronder een 17-tal foto's voor een indruk van deze gezellige middag.


De techneuten bezig met de lier-reparatie.


Eerst wordt er gewoon met electrokisten gevlogen.


Gezellig aan de koffietafel.


En dan gaat Jeroen met zijn zwever als eerste aan de lier omhoog.


Daar gaat ie dan.


Als volgende is de Solo van Paul aan de beurt.


Strak omhoog!


Dat gaat lekker zo.


En er moet natuurlijk ook weer geland worden.


Ook Frans maakt een vluchtje.


En los is tie (voor het eerst aan de lier).


Dat gaat lekker omhoog.


Vlak voor het afhaken.


Tot slot wordt er natuurlijk ook nog gewoon electro gevlogen. Hier o.a. Paul met zijn Epsilon.


Dat vliegt heel stijlvol.

Foto's: Jan Bouke en Frans.


Zaterdag 12 mei 2018
"Her"opening van ons veld met een nieuwe grasmat

We wilden aan de ingebruikname van onze nieuwe grasmat graag een officieel tintje geven en vandaar dat onze activiteitencoördinator Han Daniëls op deze zaterdag voor een lekkere Ikarus-taart had gezorgd. Samen met een bak koffie wil dat er natuurlijk wel in. Iets na twaalf uur werd de taart aangesneden door onze voorzitter Jeroen en het bleek een heerlijke taart te zijn van Bakker Leo uit Almelo. Daarna kon er natuurlijk gevlogen worden en dat werd volop gedaan. Het gunstige weer werkte daar natuurlijk ook aan mee met een lekker temperatuurtje en een zacht briesje. Dat dit soort vliegdagen in de "smaak" vallen viel aan het aantal piloten te merken, want op een gegeven moment telde ik 17 piloten op onze nieuwe grasmat! Het werd een erg gezellige vliegdag.

Bedankt Han!

April/mei 2018
Hellingvliegen in het Sauerland

Hellingvliegen met modelzwevers is een heerlijke bezigheid. Er is een groep binnen onze club, die dat al 34 jaar lang doet. En sinds enkele jaren kennen we ook de groep "Hesborn" met de initiators Paul Weierink en Jeroen van Wanrooij. Beide groepen waren in de periode van 27 april t/m 6 mei weer actief op de Sauerlandse hellingen.

De eerste groep (Bert, Marinus, Frans H. en af en toe ook Ernst) maakt er altijd een familiehappening van met echtgenotes, kinderen en (inmiddels) ook kleinkinderen en zo was die groep dit jaar zelfs 16 personen groot!

De Hesborngroep bestaat alleen maar uit modelpiloten en varieert van 6 tot 8 personen. Als je eenmaal gegrepen bent door het "hellingvlieg-virus" kun je er bijna niet meer van los komen. De sensatie van het pure zweven op de natuurelementen (hellingwind en thermiek) is heel bijzonder, waarbij je wel sterk afhankelijk bent van de juiste weersomstandigheden, maar daar moet je dus wat geluk mee hebben.

De Hesborngroep bestond dit jaar uit 7 personen: Paul en Nick Weierink, Jeroen van Wanrooij, Han Daniëls, Marcel van Marle, Alex Vedders en Jan Bouke Zijlstra. Zij hadden het geluk van een weekend met fantastisch vliegweer. Jan Bouke heeft heel veel foto's gemaakt, die binnenkort via een diapresentatie op deze site te bekijken zijn.Han schreef er het volgende berichtje over:

Zoals elk jaar beginnen in januari alweer de voorbereidingen voor het weekend naar Hesborn om daar met een aantal leden te gaan hellingvliegen. Onze eerste samenkomst was op donderdag 15 februari en zoekend naar een goede locatie kwamen we noodgedwongen uit bij Ria's eetcafe in Mander omdat er helaas geen andere locatie beschikbaar was. Onder het genot van een hapje en een drankje kwam Marcel met een verrassende, maar minder leuke opmerking, want we waren genoodzaakt om terug te gaan naar de schoolbanken om in Duitsland te mogen vliegen, want er moest een "kenntnisnachweis" gehaald worden en onze modellen moesten worden voorzien van een vuurvast naamplaatje. Na deze teleurstellende mededeling maar lekker gegeten te hebben ging iedereen huiswaarts om zich voor te bereiden op deze cursus. Gelukkig wist iedereen de cursus met goed gevolg af te sluiten en konden we dus zorgeloos naar Hesborn vertrekken.

Donderdagmorgen 3 mei hebben we ons verzameld bij Marcel in Oldenzaal en werden de auto's ingepakt om te vertrekken en zoals elk jaar gingen er weer zeer veel vliegtuigen mee. Aangekomen bij ons vaste logeeradres was er een goed bericht. Omdat wij elk jaar als eerste de barbecue bij Kees gebruiken had hij voor dit jaar maar een nieuwe aangeschaft en die hebben we dan ook gelijk gebruikt. De weergoden waren ons goed gezind en we hebben 4 dagen prachtig vliegweer gehad met veel wind en veel zon. Alle piloten kijken terug op een prachtig weekend en de bijbehorende foto's spreken voor zich. We verheugen ons nu al op Hesborn 2019.

Han Daniëls.

Hier kun je een diapresentatie bekijken van de "Hesborn"-groep.


Hieronder ook nog even twee fotootjes van een deel van de andere hellingvlieggroep: 

Zaterdag 28 april 2018
Bezoek aan Pro Wing

Op initiatief van Egbert Hamburg hebben we afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan de Pro Wing modelvliegshow in Soest, Duitsland.
Egbert had een comfortabele bus gehuurd en heeft in Ootmarsum en Oldenzaal een 7-tal leden opgehaald.
Het was een goed verzorgde show met vele demonstraties en ook een grote hal waar van alles te zien en te koop was.
Het was voor de meeste Ikarusleden het eerste bezoek aan deze show.
Na veel gezien te hebben zijn we aan het eind van de dag weer richting Nederland vertrokken en hebben op de terugweg nog even aangelegd om met elkaar een hapje te eten en na te praten over deze mooie en vooral gezellige dag.

Han Daniëls

Op de foto's:

Rechts: Het door Egbert gehuurde comfortabele busje.
Onder: Een koffiestop onderweg.
Daaronder: Diverse fraaie en vooral grote modellen. 

Zaterdag 21 april 2018
Klusdag

Het is een heel gezellige klusdag geworden, waarop veel leden de handen flink uit de mouwen hebben gestoken onder de enthousiaste aanmoediging van onze activiteitencoördinator Han Daniëls. Han had een drietal steigerhouten tafels "geregeld" die hun plek op ons veldje kregen. Twee werktafels buiten op het gras en een grote lange koffietafel onder de overkapping. Verder is er een extra schap aangebracht onder de bestaande "oplaad-schap" ten behoeve van de lipo-warmhoudkoffers en andere bagage. De afscherming van het terras met een aantal bouwhekken werd zorgvuldig en in gezamenlijk overleg door de vele bezige handjes gerealiseerd. Het terras werd van onkruid tussen de stenen ontdaan en verder zijn er een aantal technische zaken gecheckt en verbeterd. Alles verliep vlot en natuurlijk was er ook koffie met wat lekkers erbij. Daarbij was het heerlijk weer en omdat alle werkzaamheden zo vlot verliepen kon er daarna ook nog eens volop worden gevlogen. Kortom een prima klusdag met een dito resultaat en dank aan alle aanwezige leden!

Bekijk ook de fotoreportage van de werkzaamheden.


Zaterdag 31 maart 2018

We kunnen weer vliegen op ons vliegveldje. Natuurlijk staan we allemaal te trappelen van ongeduld om weer te kunnen vliegen op ons veldje. Deze zaterdag is het lekker vliegweer en dus togen een aantal modelpiloten naar "De Veldhoek" om een eerste voorjaarsvlucht te maken. Wel nog even buiten het veld parkeren, omdat de grasmat nog te kwetsbaar is, maar vliegen kan inmiddels wel weer volop. Op de foto's zien we o.a. Nick aan het hooveren vlak boven de beek, de nieuwe aanwinst van Jan Bouke, de zwever Lilienthal (vloog prima!), jonge aanwas voor de club (?) en natuurlijk het kuieren met elkaar!Foto's: Jan Bouke Zijlstra


Woensdag 21 maart 2018
De lente is aangebroken!


Die bewuste datum leek wel een teken voor onze "terreinmeesters", Jos Bekhuis en Frans Rolefes, want na enkele droge dagen hebben zij maar eens doorgepakt en de grasmat voorzichtig met licht materieel vlak gerold. Het wachten is nu op wat warmer en zonniger weer, zodat het gras gaat groeien en de wortels verder uitstoelen. De voorspellingen zijn goed, dus we zijn benieuwd! Om de aangroei te bevorderen zal er ook nog stikstof uitgestrooid worden en een aantal keren met licht materieel gemaaid worden.

Jos kon het niet laten en maakte met een van zijn zwevers een eerste testvlucht.

De terreinmeesters kwamen naar het bestuur toe met heuglijk nieuws: het veld is al in een zodanig goede conditie, dat er weer gevlogen kan worden!
Het veld is nog wel te kwetsbaar voor auto's, dus gelieve de auto's voorlopig nog even buiten het veld te parkeren.

Foto's: Frans RolefesOns nieuwe grasveld

Vrijdag 19 januari 2018

Na de zware storm van donderdag 18 januari was Hans Peters de volgende dag in de gelegenheid om ons onderkomen te inspecteren op eventuele stormschade en wonder boven wonder is er gelukkig geen schade geconstateerd. Slechts wat kunststof meubilair was in de sloot gewaaid maar is inmiddels door Paul Weierink weer op zijn plaats gezet.

De foto die Hans van ons veld maakte laat zien dat het gras toch nog wat is aangegroeid en dat er ook nog wat plassen water op het veld staan. Na al die regen van de laatste tijd is dat geen wonder.

Het betekent wel dat het veld nog steeds niet geschikt is om op te vliegen, dus wachten we drogere tijden af, zodat we voorzichtig met licht materieel het veld voor de eerst kunnen maaien.

Modelvliegen in Duitsland

Niet alleen in ons land komen er strengere regels voor het modelvliegen buiten de officiële modelvliegvelden, ook in Duitsland gelden sinds 1 oktober 2017nieuwe en strengere regels. Dat is dus ook belangrijk voor een aantal van onze leden, die bijvoorbeeld nog wel eens in Duitsland gaan hellingvliegen.

Je moet daar tegenwoordig, als de officiële instanties daarom vragen, zoals bijvoorbeeld de politie, een zogenaamd Kenntnisnachweis kunnen tonen.

Wanneer is zo'n Kenntnisnachweis nodig?:

- Als je model zwaarder is dan 2 kilo of
- Wanneer je hoger vliegt dan 100 meter boven de grond (en dat is met zwevers al heel snel het geval)

Hoe kom je aan zo'n Kenntnisnachweis?:
Je vult daarvoor via internet een vragenlijst in met 27 vragen (multiple choice), betaalt via PayPal of met je creditcard € 26,75 en krijgt vervolgens het bewuste certificaat per e-mail toegestuurd, dat overigens 5 jaar geldig is.

Alle informatie is te vinden op:
https://www.dmfv.aero/allgemein/kenntnisnachweis-dmfv-startet-online-tool/
In de tekst die verschijnt staat ook een link naar een youtube video, waarin een vriendelijke Duitser heel rustig stap voor stap uitlegt hoe je de aanvraag moet doen, heel plezierig.

De vragen zijn meer bedoeld om kennis te hebben genomen van de regels die in Duitsland gelden. Eén van de drie antwoorden op elke vraag is goed en als je een fout antwoord hebt gegeven krijg je net zo lang de kans totdat je het goede antwoord hebt gekozen. Simpeler kan het dus niet en je krijgt je Kenntnisnachweis dus altijd (als je maar betaalt!). Tot slot moet er in (of op) je model een vuurvast adresplaatje worden aangebracht, o.a. verkrijgbaar bij DMFV voor € 3,95 per stuk bij een afname van 5 stuks (hoogte 10, 15 of 20 mm). Of je deze Kenntnisnachweis wilt aanschaffen blijft natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid, maar het kan je vrijwaren voor eventuele vervelende confrontaties met de Duitse autoriteiten.